Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Utlåning av ett fordon – regler och intyg

Ska du låna ut ett fordon så som en bil, MC, husbil eller annat fordon till en annan person och/eller ett företag och behöver veta vilka regler som gäller för dig som ska låna ut ett fordon?

Gå direkt till beställning av ett låneintyg som styrker att du har rätt att låna/låna ut bilen

Generellt sätt så har man rätt att låna ut sin bil till vem som helst. Det kan dock vara bra att ha ett intyg som styrker att bilen får lånas ut på det sätt som sker. Ett sådant intyg finns att beställa här.

Exempelvis kan det finnas regler hos försäkringsbolagen som gör gällande att du kan komma att behöva betala en högre självrisk om du lånar ut bilen till någon som enligt de villkor som finns hos försäkringsbolagen inte täcker. Sådant information behöver du inhämta från försäkringsbolagen. Men som sagt. Du ska i de allra flesta fall inte ha några problem med att låna ut bilen till vänner, bekanta eller barnen.

Vilka frågor brukar vi få och vilka generella svar har vi för dig som ska låna ut bil eller själv låna en bil från en privatperson eller företag.

Vad är ett låneintyg fordon och vad används det till?

Ska du låna ut en bil eller låna en bil så kan det vara bra att styrka utlåningen. Det görs genom att ägaren av fordonet fyller i ett låneintyg och skriver under detta tillsammans med fordonsuppgifter. Du behöver också fylla i hur länge personen ska använda fordonet.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till någon under 25 länsförsäkringar

Att låna ut en bil man själv äger är inte något hinder. Vill man låna ut en bil ska man givetvis få göra detta. Det finns dock en del att tänka på och det kan vara att försäkringsbolagen höjer exempelvis självrisken vid eventuell olycka. Regler som finns hos försäkringsbolagen skiljer sig åt och du behöver läsa igenom det försäkringsbrev du har erhållit för din försäkrade bil för att ta reda på vad som gäller för just din bil och din försäkring.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till någon under 25 folksam

Samma svar som ovan gäller även för folksam. Du behöver ta reda på exakt vilka villkor som finns hos folksam om en utlånad bil skulle vara med om en olycka och om du då har möjlighet att få full ersättning eller förhöjd självrisk.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till någon under 25 trygghansa

Se svar ovan gällande länsförsäkringar och folksam

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till någon under 25 volvia

Se svar ovan gällande trygghansa, länsförsäkringar och folksam

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bilen till utländsk medborgare

Utländska medborgare behöver likt svenskar kunna styrka att man innehar behörighet för att få framföra fordonet eller bilen man kör. Det gör man som bekant med ett körkort från det land man kommer ifrån. Att som utländsk medborgare i Sverige få framföra ett svenskregistrerat fordon eller bil är inget hinder dock som ovan nämn bör man höra sig för med försäkringsbolaget om vilka villkor som gäller för den försäkring fordonet har.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Får andra köra min bil

Ja, förutsatt att dessa innehar ett körkort och behörighet för det fordon man ska framföra.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till kompis

Att låna ut sin bil till en kompis är inga som helst problem förutsatt att kompisen har behörighet för att få köra bil.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Ansvar för lånad bil

Den som lånar en bil är alltid den person som ansvarar för fordonet. Andra regler gäller dock om man övningskör.

Utlåning av bil – beställ intyget här

Låna ut bil till någon 

Ska du låna ut en bil till någon så kan du beställa ett intyg om detta som styrker utlåningen. Sådant intyg kan visas upp i Sverige om exempelvis polisen vill se att du har rätt att få låna bilen, du kan också styrka utlåningen av bilen utomlands vid utlandsresa.

Utlåning av bil – beställ intyget här