Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Bjuda in någon till Sverige – så gör du

Du som ska få besök i Sverige från familj eller vänner behöver bjuda in personen. Det gör du online i ett formulär och denna inbjudan är ett krav från Migrationsverket. Den person som du vill bjuda in till Sverige ska innan besöket och visumansökan ha fått inbjudan från dig. Du väljer om besöket ska gälla mindre än 90 dagar eller fler än 90 dagar. Här nedan kan du läsa mer om hur du bjuder in en person till Sverige.

När en person som ska besöka Sverige behöver visum är det viktigt att du som bor i Sverige först bjuder in dem och fyller i en inbjudningsblankett. Om du inte gör det kan inte visumprocessen börja. Du ska skicka blanketten för inbjudan till den person som ska besöka dig i Sverige.

När personen utomlands har fått inbjudan av dig ska den lämnas in till en svensk ambassad eller generalkonsulat i samband med visumansökan. När du ordnar med en inbjudan är det ”inbjudan inför ansökan om Schengenvisering” eller inbjudan för besök längre tid än 90 dagar.

Beställ inbjudan online

Följ dessa steg när du ska bjuda in person för snabbare handläggning hos Migrationsverket.

  1. Skaffa inbjudan till Sverige blankett här
  2. Ladda ner personbevis inbjudan från Skatteverket
  3. Ta en kopia av ditt id-kort, pass eller identitetshandling
  4. Visa information om vem ska ska betala för besökaren i Sverige, ta med dokument som visar inkomst och tillgångar, exempelvis: kontoutdrag eller lönespecifikationer
  5. Den person som ska besöka dig måste själv lämna in ansökan om visum tillsammans med den inbjudan du har gjort samt kopia av identitetshandlingar, uppgifter om inkomst och tillgångar till en svensk ambassad utomlands.
  6. Skicka samtliga handlingar till din släkting eller vän i utlandet till personens e-post.

Visumprocessen

Hela visumprocessen handläggs av Migrationsverket med stöd av svenska ambassad eller generalkonsulat eller representanter. Be din familj, släkt eller vän som ska besöka Sverige att vara ute i god tid med sin ansökan.

Kontakta svensk representant i landet och boka tid för visum.