Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Pass till barn – så ansöker du

Information om pass till barn och vilka regler som gäller. Som vårdnadshavare ansöker du om ett pass till ditt barn genom att först boka en tid hos Polisens passexpedition. Vårdnadshavare ansöker om pass till barn som är 18 år eller yngre, alltså minderåriga. För att ansöka om passet krävs även en medgivandeblankett som ska tas med till Polisen. Här har vi samlat all viktig information om passansökan till barn.

Om ditt barn har en planerad utlandsresa ska ett resetillstånd för minderåriga tas med, vilket är ett krav för utlandsresa. Tänk på att pass till barn är en värdehandling som bara vårdnadshavare kan ansöka om. Båda vårdnadshavarna måste godkänna att barnet får ansöka om ett pass, likaså ska båda vårdnadshavarna godkänna utlandsresan.

Alla barn oavsett ålder kan ansöka om ett pass. Samtliga vårdnadshavare måste godkänna ansökan om pass och utlandsresan för minderåriga barn.

Följ dessa tre steg för att skaffa pass till barn

  1. Ladda ner medgivandeblankett för pass här
  2. Boka tid för pass här – välj län
  3. Ansök om resetillstånd för minderåriga här

Boka tid för pass till barn gör du på Polisens webbplats. Resetillståndet används när ett barn ska resa utomlands, ansökan görs hos officiella Utrikesgruppen. Medgivandeblanketten ska vårdnadshavare skriva under och ta med vid besöket när passet skaffas.

Förvara barns pass säkert

Tänk på att förvara dina barns pass på en säker plats. Om passet hamnar i orätta händer kan ditt barns uppgifter användas i brottsliga sammanhang. Se därför till att använda passet som en handling för att resa utomlands och inte som en ID-handling.