Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Inbjudan till Sverige online – så gör du

Länder vars medborgare som behöver visum för inresa i Sverige ska skaffa en inbjudan. Du som bor i Sverige kan bjuda in en släkting, vän eller partner. Det kan du smidigast göra online hos officiella Utrikesgruppen. En inbjudan gäller för besök vid kortare tid än 90 dagar eller för besök som är längre än 90 dagar. Du måste välja något av alternativen.

När du har ordnat med en inbjudan till din besökare ska du skicka handlingen till personen. Den person som sedan ska besöka Sverige måste lämna in inbjudan i samband med sin visumansökan. Det är alltid en svensk ambassad, generalkonsulat eller annan representant för Sverige i landet personen befinner sig i som ska mottaga inbjudningsblanketten.

Beställ en förtryckt inbjudan online. Om din besökare ska vara i Sverige kortare tid än 90 dagar ska du välja ”inbjudan inför ansökan om Schengenvisering vid kortare tid än 90 dagar”. Om besöket gäller för längre tid än 90 dagar ska du välja ”inbjudan för besök längre än 90 dagar”.

Så ordnar du handlingar för inbjudan till Sverige

Gå in på officiella Utrikesgruppens webbplats och följ nedan steg:

  • Klicka på beställ inbjudan
  • Fyll i alla uppgifter
  • Efter beställningen ska du skriva ut och skriva under inbjudningsblanketten
  • Skanna sedan blanketten och skicka samtliga handlingar till din släkting eller vän i utlandet till personens e-post.

Ytterligare handlingar krävs

Förutom inbjudan som du har beställt online ska du skaffa ytterligare handlingar som du ska skicka till personen utomlands som ska besöka dig i Sverige.

Du måste ordna med en kopia på id-kort, passhandling eller motsvarande som visar din identitet. Skaffa ”personbevis inbjudan” från Skatteverket. Dessutom måste du styrka din inkomst eller tillgångar om du ska betala för besökarens försörjning i Sverige. Du kan skicka med tre senaste lönespecifikationer till styrkande av din ekonomi eller kontoutdrag som visar din ekonomi.