Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Åka utomlands med företagsbil

Du som ska köra en företagsbil i ett annat land behöver tänka på en del regler som gäller. När du kör en bil som du inte är ägare till behöver du oftast uppvisa en fullmakt som visar att du har fått tillåtelse att köra bilen. Fullmakten ska uppvisas i länder du kör bilen i. Om du saknar fullmakt kan det uppstå problem på destinationen.

Du får låna en företagsbil och köra bilen i ett annat land, det kan vara en tjänsteresa eller en privat resa. För att fullmakt för företagsbil ska vara giltig ska ägaren eller representant för företaget skriva under handlingar som visar att du får köra bilen.

Du beställer fullmakten av officiella Utrikesgruppen. För att kunna framställa fullmakt för utlandskörning med företagsbil behöver du svara på några frågor. Du svarar på frågorna i formuläret med uppgifter om fordonen, ägaren, den som ska låna bilen samt uppgifter om avreseort och destination samt datum för utlåning.

Här beställer du fullmakt för att köra företagsbil utomlands

  1. Klicka dig vidare till officiella Utrikesgruppen
  2. Svara på frågorna i formuläret
  3. Skriv ut och skriv under handlingen

Annat viktigt att veta när du kör företagsbil i annat land

  • Kontrollera att bilen har en försäkring
  • Kontrollera att bilen är besiktigad
  • Ta med dig ditt körkort
  • Ta med dig ett internationellt körkort om landet kräver det
  • Ta med dig den blåa delen av registreringsbeviset
  • Ta med dig skadeanmälan
  • Ta med dig en varningstriangeln (krav i många EU-länder)