Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Wonder Legal samlar in uppgifter om barn i Sverige – bolaget utreds nu

Wonder Legal är en utländsk webbplats som säljer dokument och drivs av bolaget Miracle SASU. Bolaget är registrerat i Frankrike med organisationsnummer: RCS Paris 812 328 631 samt VAT-nummer: FR03812328631. Adress till bolaget är: 2 rue Kellermann, 59100 Roubaix, Frankrike.

Wonder Legal utreds just nu av svenska jurister som anser att webbplatsen sparar uppgifter om barn som inte är förenligt med lagar och bryter mot bland annat upphovsrättslagen och varumärkeslagen samt GDPR i samband med försäljning av dokument, lagring av uppgifter om svenska barn och plagiat. Stämningsansökan mot Wonder lagel håller på att förberedas enligt juristerna som arbetar med målet så att det fort som möjligt blir ett stopp på Wonder Legals hantering av vissa tjänster och produkter.

Anledningen till utredningen är att Wonder Legal säljer tjänster som juristerna anser bryter mot flera lagar och ger upphov till skada mot bland annat svenska barn, vårdnadshavare, svenska bolag och svenska konsumenter. Bland annat gör vissa tjänster intrång i varumärkeslagen enligt jurist i utredningen.

Får tillgång till känsliga uppgifter om svenska barn

Juristerna anser att Wonder Legal medvetet gjort sig skyldig till intrången och äventyrar på det sättet känsliga uppgifter om svenska medborgare och i synnerhet minderåriga.

”Vissa tjänster som säljs på webbplatsen är dessutom riktade mot barn i Sverige. Bolaget samlar alltså in uppgifter om svenska barn på ett sätt som inte är förenligt med vare sig svenska lagar eller EU-lagar. Risken att dessa uppgifter om svenska barn hanteras felaktigt och hamnar i felaktiga händer av en aktör som inte befinner sig i Sverige är väldigt stor. Dessutom kan detta medföra stor skada på Sverige, säger juristen Johan Eriksson”.

Lämna inga uppgifter till Wonder Legal säger juristen

Johan Eriksson är förfärad över att det så enkelt verkar gå att rycka till sig uppgifter om minderåriga på nätet. Det finns lagar som tydligt reglerar användningen av barns uppgifter på internet och det här är något Datainspektionen och Barnombudsmannen bör titta på för en vidare internationell rättslig prövning.

Det kan vara farligt när utländska företag kan få uppgifter om svenska barn på internet och vi ska även titta extra mycket på om Wonder Legal kan bryta mot Barnkonventionen i vår prövning mot bolaget, säger Johan Eriksson.

Om du har lämnat ut uppgifter om dina barn till Wonder Legal ska du kontakta bolaget. Begär att få dina barns uppgifter samt alla inlämnade uppgifter raderade. Begär även bevis på att informationen har raderats.

Har du köpt tjänster av Wonder Legal och vill lämna ett omdöme om bolaget till oss eller har du annat du vill berätta om Wonder Legal? Kontakta då Konsumentenheten på: kundtjanst@konsumentenheten.se.