Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Wonder Legal Sverige – om webbplatsens engagemang i Sverige

Wonder Legal är ett företag som säljer olika tjänster online. Konsumentenheten har tidigare rapporterat om webbplatsen med anledning av riskerna som kan uppkomma när svenskar använder deras tjänster, i synnerlighet barn. Webbplatsen ger intryck av att vara från Sverige då det står på svenska men i verkligen är det en utländsk som säljer sina tjänster till bland annat svenskar.

I Sverige utreder jurister om Wonder Legal har brutit mot lagar i Sverige och EU. Föräldrar och barn från Sverige har fått sina uppgifter sparade och lagrade på webbplatsen i samband med köp av vissa tjänster. Det är i samband med dessa köp som jurister nu försöker utreda om Wonder Legal har gjort sig skyldig till bland annat felaktigt hantering av minderårigas uppgifter.

Du kan ta del av mer information om Wonder Legal och handläggningen i Sverige genom att läsa nedan rapportering.

Föräldrar i Sverige hör av sig till Konsumentenheten

Efter Konsumentenhetens tidigare rapportering om Wonder Legal har flera konsumenter hört av sig och berättat att de inte varit medvetna om att det här har varit ett bolag som inte finns i Sverige. Många föräldrar har också blivit rädda över att deras barns uppgifter nu finns hos privata företag utomlands.

Begär att få dina barns uppgifter raderade

Konsumentenheten avråder från att köpa tjänster från Wonder Legal där du måste lämna ut uppgifter om dina barn eller andras barn. Om du har lämnat sådana uppgifter ska du begära att Wonder Legal med direkt verkan raderar samtliga uppgifter. När du begär att få uppgifterna raderade kan du samtidigt kräva att samtliga uppgifter du har lämnat ska raderas. Spara även konversationerna med bolaget för bevis.

Det kan vara skadligt när utländska aktörer får tag i uppgifter om minderåriga i Sverige. Det finns därför en stark avrådan till dig som vårdnadshavare att inte lämna ut uppgifter om dina barn på internet till okända aktörer.

Har du köpt tjänster av Wonder Legal från Sverige? Kontakta då Konsumentenheten på: kundtjanst@konsumentenheten.se.

Wonder Legal annonserar i Sverige på Google

Du kan omedvetet hamna på Wonder Legals webbplats när du söker efter vissa produkter och tjänster på Google då företaget annonserar i Sverige på svenska. Kontrollera i URL-länken vilken webbplats du är på. Köp endast produkter och tjänster från aktörer du känner till.