Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Pass till barn – så ansöker vårdnadshavarna

Här kan du som vårdnadshavare läsa om hur du ansöker om ett pass till ditt barn. Det första du måste göra för att kunna skaffa ett pass till ett minderårigt barn är att ansöka om passet. Här finns information om du stegvis gör.

Steg 1: Först ska du som vårdnadshavare boka en tid på polisens passexpedition för att kunna ansöka om ett pass. Som vårdnadshavare gäller detta för barn som är under 18 år.

Steg 2: Vårdnadshavare måsta fylla i blanketten för medgivande. Blanketten ska tas med till passexpeditionen som visar att båda vårdnadshavarna har skrivit under medgivandet. Om barnet bara har en vårdnadshavare räcker det med en underskrift. Tänk på att underskrifterna måste vidimeras av en tredje person.

Här laddar du ned blanketten för medgivande vid ansökan om pass för minderåriga (utskrift).

Regler för medgivandet:

  • Underskrifterna från samtliga personer får inte vara äldre än 1 månad
  • Om barnet har två vårdnadshavare ska båda vårdnadshavarna skriva under
  • Vidimering av tredje person måste ske, ange ett namnförtydligande, adress och telefonnummer samt namnteckning till personen.

Steg 3: Vårdnadshavarna måste följa med sitt barn till polisens passexpedition. Om ni fyller i medgivandet innan ansökan om pass räcker det med att en av vårdnadshavarna följer med till passexpeditionen.

Steg 4: Polisen följer passprocessen med att ta ett passfoto, fingeravtryck ska lämnas och det minderåriga barnet ska lämna sin egen namnteckning. Passfotot sker på plats hos polisen. Om barnet är så pass litet att namnteckning inte kan lämnas då behövs det inte.

Steg 5: Du väljer vilket utlämningsställe du vill hämta passet. Du kan bara välja någon av de polisstationer som lämnar ut pass.

Steg 6: Du betalar för passet direkt på polisens passexpedition.

Steg 7: När utlandsresan är bokad för en minderårig som ska resa ensam, med en av föräldrarna eller annan person ska en resefullmakt för utlandsresa tas med. Du ansöker om resefullmakten hos officiella Utrikesgruppen.

Ansökan om resefullmakt för minderåriga som ska resa utomlands (öppnas i ny länk).