Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Skaffa resetillstånd när ditt barn ska resa

När ditt barn ska resa utomlands måste du skaffa ett resetillstånd. Ett resetillstånd kallas föräldramedgivande och ska tas med när ditt barn ska resa med en av vårdnadshavarna, reser ensam eller om ditt barn skulle resa med en annan person. Resetillstånd visar att barnet får resa utomlands. Om resetillståndet inte skaffas kan gränskontroller och flygbolag neka resan.

Tänk på att reglerna gäller för alla minderåriga och att undantag inte görs. Det är alltid på ditt ansvar att kontrollera vilka resetillstånd som ska tas med när ditt minderåriga barn ska resa. Reglerna finns bland annat till för att skydda minderåriga mot att föras bort i ett annat land och för ett starka familjerättsskydd.

Du skaffar resetillståndet online, vilket också utfärdas individuellt för en minderårig. Vårdnadshavarna måste alltid skriva under tillståndet för att det ska bli giltigt.

Globala resekontroller

När ditt barn reser är det gränskontroller, ländernas myndigheter, flygbolag och researrangörer som kontrollerar att ditt barn har alla rätta dokument med sig. Du ska presentera föräldramedgivandet för den som efterfrågar det, bland annat gränskontroller och flygbolag.

Så skaffar du resetillstånd

Börja med att klicka dig vidare till resetillstand.se. Fyll i samtliga uppgifter som efterfrågas. När du har fyllt i alla uppgifter kommer du att skickas vidare till sista steget för godkännande. När du har godkänt handlingen kommer resetillståndet att utfärdas omgående.

Resetillståndet skickas till din e-postadress för utskrift och signering av vårdnadshavarna.