Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Resa med medicin till annat land med flyg

Ska du resa med medicin till ett annat land måste du tänka på landets inreseregler med medicin. När du reser med receptbelagd medicin eller narkotikaklassade läkemedel måste du kunna bevisa att medicinen du tar med dig är för personligt bruk. Du måste även kunna visa att medicinering avser sjukdom. Du bevisar detta genom att ladda ner ett läkemedelsprotokoll.

När du ska resa med medicin är det viktigt att du tar med dig originalförpackningar och låter etiketterna med ditt namn vara kvar. Tillsammans med ett läkemedelsprotokoll för utlandsresor utfärdas en sammanställning över medicinen du ska ta med dig. Du skaffar läkemedelsprotokoll via officiella Utrikesgruppen och anger den medicin du ska ta med dig online.

Normalt sätt får du ta med dig den medicin du behöver som du använder mot din sjukdom, oavsett om det är receptbelagt eller narkotikaklassad. Det viktiga är att du bevisar att medicinen inte är olagliga droger och det gör du genom att uppvisa att medicinen har skrivits ut till dig av läkare. Exempelvis genom att behålla originalförpackningar och etiketter tillsammans med ett läkemedelsprotokoll.

Medicin ska tas med i handbagaget

När du tar med dig medicin på flyget ska du förvara läkemedel i ditt handbagage. Du ska aldrig checka in din medicin då kan flera problem uppstå. Se därför till att inte checka in din medicin oavsett vilken destination du ska resa till.

Du måste snabbt kunna uppvisa dina läkemedel, etiketter samt eventuellt läkemedelsprotokoll när utländska tjänstemän efterfrågar det.

Så laddar du ner ett läkemedelsprotokoll

Ett läkemedelsprotokoll för resor till annat land är en handling som sammanställer den medicin du ska ta med dig. Du måste själv fylla i informationen om din medicin tillsammans med förpackningarna. Du laddar sedan ned dokumentet och skriver ut den.

Ta sedan med läkemedelsprotokollet under hela resan. Följ anvisningarna nedan för att skaffa ditt läkemedelsprotokoll.

  1. Fyll i alla krav på uppgifter i läkemedelsprotokollet här
  2. Ladda er läkemedelsprotokollet
  3. Ta sedan med handlingen under hela resan