Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Foraldramedgivande.se – när barn ska resa utomlands

Ska ditt barn resa utomlands måste du tänka på ländernas och flygbolagen regler som gäller för minderåriga. Reglerna gäller när ditt barn ska resa ensam, med en av vårdnadshavarna eller en annan person, exempelvis en släkting eller vän. På webbplatsen www.foraldramedgivande.se kan du ladda ner tillståndet för att ditt barn ska få resa utomlands. Läs mer här om hur du ansöker om ett föräldramedgivande.

Skaffa ett föräldramedgivande på www.foraldramedgivande.se

När ditt barn ska resa utomlands ska du skaffa ett föräldramedgivande. Reglerna om vårdnadshavarnas tillstånd vid utlandsresor med barn gäller för att man vill minimera riskerna med att barn bortförs till andra länder. Man vill även undvika svåra tvister som kan ske över landsgränser. Om ett barn först bort till ett annat land kan det vara mycket svårt att få hem barnet igen.

Som regler kräver samtliga länder att minderåriga har med sig ett föräldramedgivande som ska kunna uppvisas på förfrågan. De som kan efterfråga föräldramedgivande är bland annat: gränskontrollen, polis, flygbolag och researrangörer.

Så fungerar www.foraldramedgivande.se

Webbplatsen www.foraldramedgivande.se informerar om viktiga lagar och regler som gäller när barn ska resa till samtliga länder i världen. På webbplatsen sker utfärdanden av föräldramedgivanden till vårdnadshavare. Webbplatsen har ett formulär där du ska ange samtliga uppgifter om resan, vårdnadshavarna, minderårig samt annan viktig information som måste lämnas.

Webbplatsens tjänster har öppet dygnet runt och det är alltid bra att du skaffar tillståndet i god tid före avresan.

Så beställer du
  1. Klicka dig vidare till www.foraldramedgivande.se
  2. Fyll i alla uppgifter i formuläret
  3. Betala avgiften, sedan skickas tillståndet till din e-postadress

När du har fått föräldramedgivandet ska du skriva ut tillståndet. Vårdnadshavaren/vårdnadshavarna ska signera handlingen tillsammans med två valfria vittnen.