Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Kronofogden & Polisen – Utmätning av utlånade bilar

Kronofogden med hjälp av polisen utmäter fordon om föraren är skuldsatt – många bilar som har utmätts har varit utlånade fordon från nära anhöriga eller företag. Varken polisen eller kronofogden tar hänsyn till vem som står som registrerad ägare i bilregistret

– Vem som står som registrerad ägare i bilregistret är endast en indikation på vem som kan vara ägaren av bilen dock anser vi att den som har besittning av bilen också är ägaren så därför beslagtar polisen bilar som sedan utmäts av oss på kronofogden i en så kallad distansutmätning om föraren alltså har registrerade skulder berättar en anställd hos kronofogden.

Vi behöver heller inte vara på plats berättar kronofogden, det räcker med att polisen kontaktar oss och berättar vem de har stoppar och kontrollerat.

Det är ingen ny företeelse där polis kontrollera bilar ute på våra gator i Sverige. Polisen har som rutin att också kontrollera förarens ekonomi och visar det sig att föraren faktiskt har registrerade skulder så sätts processen igång direkt där kontakt tas med kronofogden. Att bilen som ska utmätas faktiskt är registrerad på någon annan har en mindre betydelse. Kronofogden vill säkra pengarna direkt och kan man inte styrka på plats att bilen faktiskt har lånats ut juridiskt korrekt så kommer bilen att beslagtas och en utmätning att ske.

Hur skyddar man sig mot att en utlånad bilen beslagtas av polis och sedan utmäts av Kronofogden – läs mer om Brukarkort?

När polisen och kronofogden gör sin bedömning i att föraren har bilen i sin besittning och därför också ska anses vara ägaren av bilen så är det mycket viktigt att komma ihåg att detta är polisens och kronofogdens bedömning i och med att de har ett intresse i att skuldsatta personer också betalar sina skulder. Det är Kronofogdens jobb i Sverige.

Det betyder inte att det är det slutgiltiga beslutet. Sista ordet är ännu inte sagt.

Du kan styrka att bilen endast har lånats ut.

Det finns inget förbud mot att låna ut bilar till nära anhöriga som har skulder eller till anställda som för den delen också har registrerade skulder. Polisen och Kronfogden ser endast en superchans i att reglera skulder och därför beslagtar man och utmäter bilen som föraren alltså kör trots att bilen faktiskt också är/kan vara en bil man bara lånat av sin mor, far, bror, syster, vän eller av sin arbetsgivare.

Vad är ett Brukarkort för fordon

Som namnet antyds är det ett bevis på vem som får bruka bilen

Ett brukarkort är ett tillstånd som du skaffar när du lånar en bil från någon eller om du ska låna ut en bil. Brukarkortet kan skaffas för samtliga registrerade fordon i Sverige och visar att du har fått tillåtelse av ägaren att bruka bilen.

En förare med skulder som lånar en bil och kan uppvisa ett brukarkort för fordon till kontrollerande polis har mycket starka bevis för att bilen inte ägs av honom.

Beställ ett brukarkort här