Kostnadsfri konsumenthjälp sedan år 2016

Nyhet

Varnar för mäklaren Emelie Palm vid Länsförsäkringar

Bakom lister och kök döljde sig ovanligt många skadedjur.
Bostadsköpare varnar nu för mäklaren Emelie Palm från Länsförsäkringar. En köpt en trasig bostad full med skadedjur. Mäklaren försäkrade att bostaden var i perfekt skick. Dock, bara några dagar efter köpet, upptäckte köparen till och med att hela badrummets rör var trasiga.

Martin hade letat under en lång tid efter en bostad strax utanför Stockholms tullar. När han äntligen hittade ett passande objekt var det Emelie Palm som sålde lägenheten. Tillsammans gick de igenom alla dokument och avtal. Säljaren Emelie Palm försäkrade Martin om att lägenheten var i toppskick, men det visade sig vara en lögn.

Köparen fick försäkringar från mäklaren Emelie Palm, men istället dolde mäklaren allvarliga brister och det omfattande renoveringsbehovet som lägenheten hade. Bland annat visade det sig att lägenheten hade betydande skador i vattenledningssystemet och stora problem med skadedjur.

Köparen fick smärre chock

Köparen överraskades av den obeboeliga bostaden. Den hade blivit stylad ordentligt inför visningen för att dölja alla brister. Även vid nyckelöverlämnandet hade säljarna gjort sitt bästa för att dölja alla problem. Köparen insåg snabbt att han hade blivit lurad redan nästa dag och att bostaden bara var i gott skick inför visningen. Resten av tiden var den i ett rent förfall.

Misstänkt för närståendeförmedling

I samband med försäljningen har Emelie Palm, i samråd med en annan närstående mäklare, anlitat denne för att genomföra affären. Detta utgör en överträdelse av förbudet mot närståendeförmedling. Vid överträdelse av denna lagriskerar man ofta att förlora rätten att verka som mäklare.

Fastighetsmäklarinspektionen berättar att det är otillåtet för mäklare som känner varandra att anlita varandra, och det är i just sådana situationer regeln tillämpas. Förbudet gäller framförallt för förmedling till och från andra mäklare som den förmedlande mäklaren har en koppling till. Både Emelie Palm och mäklaren som sålde bostaden ihop har arbetat tillsammans på Länsförsäkringar.

Vanligt att mäklare manipulerar objekt

Det är inte ovanligt att mäklare manipulerar sina bostadsobjekt för att få dem sålda, vilket i praktiken innebär att alla problem överförs till de nya ägarna som ofta får en chock över alla problem. Många mäklare varnar också för att säljare och mäklare tillsammans döljer allvarliga brister eftersom de är medvetna om att rättsprocessen mot dem kan vara långdragen.

Konsumentenheten har kontaktat Emelie Palm, Länsförsäkringar som valt att inte svara.