Konsumenthjälp sedan år 2016

Tvätt, underhåll, priser – Gravstenstvätt

I den här guiden berättar vi lite kort om hur du rengör en gravsten samt vilken gravskötsel firma som bistår med hjälp i tvätt av gravsten.

När ska en gravsten tvättas ren? Efter hur många år?

Det finns egentligen inga krav på när en gravsten ska rengöras från smuts som fastnat genom åren. Det är mer en fråga om hur rent man vill att det ska se ut eller rättare sagt hur smutsigt man kan stå ut med.

Har inte en gravsten tvättats på cirka 3 år är det nog dags för att rengöra gravstenen då vädret i Sverige med fyra olika årstider gör så att gravstenarna får ta mycket stryk. Att sedan kontinuerligt rengöra gravstenen en gång per år är en rekommendation för att hålla gravstenen ren och i ett vårdat skick.

Visst är det trevligare att besöka graven när gravplatsen när även gravstenen är skinande ren?

Underhåll och rengöring av gravsten

Beroende på gravstenens yttre material behöver den olika grader av underhåll. En blank stan är inte lika trubbig som en natursten och det fastnar då mindre smuts på en blank gravsten.

En liggande gravsten slits mer än en stående sten, och en polerad sten kräver mindre underhåll än en råhuggen.

En natursten eller en råhuggen utsätts mer för mossa och annan smuts som tillkommer genom årstiderna. Dessa typer av stenar rekommenderas att underhållas oftare än polerade gravstenar.

Hur tvättar man rent en gravsten och vilka typer av material bör man använda?

Det finns flera aspekter som spelar in och det finns inte ett svar för’ alla typer av rengöringar.

Vi går igenom lite mer generellt om hur man bör tvätta rent en gravsten.

Är gravstenen rejält smutsig med beläggningar som kommit att fastna i stenen kan det vara ett svårare utfört arbete än vad som normalt sätt krävs om stenen regelbundet hade tvättats. Vi rekommenderar att man kontaktar Gravskötsel och omvårdnad för att få en proffsig tvätt av gravsten.

I övrigt kan det behövas varmt vatten, högtryckspolare, borstar och mossamedel för att tvätta rent gravstenen.

När oseriösa företag inte vill göra rätt för sig så finns vi på Konsumentenheten här och hjälper våra konsumenter……..